VirtualBox Güncellendi
23 Aralık 2008Sun, 17 Aralık 2008 tarihinde VirtualBox’un 2.1.0 sürümünü duyurdu. Yeni sürümde oldukça fazla değişiklik yapılmış ve çok daha zahmetsiz ve kolay kullanılan ve yapılandırılan bir hal almış. Her şeyin yenisi iyidir felsefesini benimsemiş, insanın başına ne gelirse ya meraktan ya da meraktan gelirmiş diyerek yeniliklerle gelebilecek her türlü riskleri göze alan birisi olarak hemen çiçeği burnunda 2.1.0 sürümlü VirtualBox’ı denedim.
VirtualBox 2.1.0 ile gelen yenilikler beni oldukça etkiledi. Tam değişiklik listesine buradan ulaşılabilir. Ancak beni etkileyen yeni özellikler şu şekilde.
- Sanal ağ yapılandırması vmware’inki kadar kolaylaşmış, ağ erişim performansı artırılmış.
Artık sanal bilgisayar kolayca yerel ağa doğrudan bağlanabiliyor (Host Interface), NAT bağlantı türü iyileştirilmiş ve performansı artırılmış (eskiden sanal bilgisayardan herhangi bir yere ping çekilemiyordu, artık çekilebiliyor), Internal Interface bağlantı türü ile ağ adı olarak aynı ismi verdiğiniz tüm sanal bilgisayarlar birbirleri ile kendi aralarında ayrı bir iç ağ oluşturmakta. - Windows işletim sistemi koşturan sanal bilgisayarlara donanım destekli OpenGL 3D hızlandırması eklenmiş.
Deneme amaçlı olarak Quake II demosunu kurup çalıştırdım. Hız yeterli düzeyde. Direct 3D desteği henüz yok, ancak yol haritasıda yakında Direct 3D desteği de ekleneceği yazıyor. - 64 bitlik sanal bilgisayarlar 32 bitlik ev sahibi işletim sistemi üzerinde koşturulabiliyor.
- VMDK ve VHD sanal dosya sistemleri için tam destek sağlandığı belirtiliyor.
- Immutable olarak sisteme kaydedilmiş sanal disklerin snapshotları read-write olarak kullanılabiliyor.
Böylece salt okunur durumdaki windows işletim sistemim artık her türlü ayarını koruyabiliyor, bozulduğu zaman da snapshot’ını silerek yeniden temel haline geri dönülebiliyor.
Bu yeni özelliklerinin yanında hayran olduğum CD-DVD yazıcı sürücüsüne doğrudan erişim yeteneği ile sanal bilgisayar üzerinden CD-DVD yazabilme, saatinin çok dakik ilerleyerek vmware’da olduğu gibi şaşmaması gibi eski özellikleri de olduğu gibi duruyor.
VirtualBox’ın bu güzel özelliklerinin yanında bazı yetenekleri de yoktu. Örneğin GUI’si olmadan sanal bilgisayar çalıştıramama sorunu gibi. Yani bir sunucu üzerinde sanal bilgisayar işletebilmek için GUI’sinin açık olması gerekiyor. Ancak bugün öğrendiğim bir araç ile VirtualBox sanal bilgisayarları görsel arayüzü olmadan da çalıştırılabiliyor. Örneğin aşağıdaki komutla “Windows XP” isimli sanal bilgisayar görsel arayüzü olmadan başlatılabiliyor ve 3389 numaralı TCP portuna RDP bağlantısı yapılarak console’una ulaşılabiliyor.
$ VBoxHeadless -s "Windows XP" -v on -p 3389 $ VBoxHeadless VirtualBox Headless Interface 2.1.0 (C) 2008 Sun Microsystems, Inc. All rights reserved Usage: -s, -startvm, --startvm <name|uuid> Start given VM (required argument) -v, -vrdp, --vrdp on|off|config Enable (default) or disable the VRDP server or don't change the setting -p, -vrdpport, --vrdpport <port> Port number the VRDP server will bind to -a, -vrdpaddress, --vrdpaddress <ip> Interface IP the VRDP will bind to -c, -capture, --capture Record the VM screen output to a file -w, --width Frame width when recording -h, --height Frame height when recording -r, --bitrate Recording bit rate when recording -f, --filename File name when recording. The codec used will be chosen based on the file extension
Etiketler: 3D, Direct 3D, host interface, internal interface, NAT, OpenGL, Quake, Quake II, RDP, sun, Sun Microsystems, virtualbox, Windows XP, xvm